Przepis na zupę szczawiową jak u mamy. Pyszne danie z lanymi kluskami na każdą porę roku
Zupa szczawiowa to nieco zapomniane danie, które warto wprowadzić do swojego menu. Tradycyjnie podawana jest z jajkiem na twardo, ziemniakami lub lanymi kluskami. Moja mama swój niezawodny przepis zaczerpnęła wiele lat temu z książki kucharskiej zatytułowanej „Kuchnia na cztery pory roku”. Gdy poprosiłem ją o recepturę, to podpowiedziała mi, że zawsze gotuje zupę szczawiową z dodatkiem kilku gałązek świeżej macierzanki, która nadaje jej głęboki smak i aromat. Sprawdź, jak ugotować pyszną zupę szczawiową ze świeżych liści.
Jak zrobić zupę szczawiową?
Jeśli masz gotowy bulion lub rosół z poprzedniego dnia, to ugotowanie zupy szczawiowej zajmie ci z przygotowaniami około 40 minut. W moim przepisie znajdziesz jednak wskazówkę, jak zrobić bulion warzywny, który posłuży za bazę zupy szczawiowej. Pamiętaj, by do zupy dodać jedynie jędrne liście szczawiu, które nie mają przebarwień.
Rada: Masło klarowane możesz zastąpić olejem do smażenia, a 3 gałązki świeżej macierzanki – 1/2 łyżeczki suszonego ziela.
Przepis: Zupa szpinakowa z kluseczkami
Klasyczna zupa szpinakowa z lanymi kluskami smakuje wyśmienicie.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na bulion warzywny:
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 gałązki selera naciowego
- biała część pora
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
- 1 kulka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka soli
Na zupę:
- 800 g świeżego szczawiu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cytryna
- 3 gałązki świeżej macierzanki
- sól, pieprz i cukier do smaku
Na lane ciasto:
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 całe jajka
- 4 łyżki mąki
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzyw do bulionuMarchew, pietruszkę i seler umyj oraz obierz. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Por przekrój wzdłuż na pół i umyj (wewnątrz pora często znajduje się piasek) i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z wierzchniej łuski (nie usuwaj wszystkich ciemnych łusek, bo nadadzą bulionowi piękny, złoty kolor). Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki umyj. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki.
- Gotowanie bulionuW garnku rozgrzej klarowane masło. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę, seler, por i czosnek. Smaż 5 minut na dużym ogniu, często mieszając. Następnie dodaj cebulę i seler naciowy. Zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pęczek natki pietruszki i gotuj jeszcze 15 minut. Gotowy bulion warzywny przecedź.
- Przygotowanie szczawiuŚwieże liście szczawiu przebierz i usuń ogonki. Obrany szczaw umyj i drobno posiekaj, układając liście jeden na drugim, a następnie krojąc w paseczki i na mniejsze kawałki.
- Smażenie i dodanie bulionuW garnku na zupę rozgrzej klarowane masło. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj posiekany szczaw i smaż 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zawartość garnka zalej 5 szklankami ciepłego bulionu. 3 szklanki bulionu pozostaw, bo ugotujesz w nim lane kluski.
- GotowanieDoprowadź zupę do wrzenia na dużym ogniu. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu około 30 minut lub do miękkości szczawiu.
- Przyprawianie i zabielanieGdy szczaw zmięknie, dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Jeżeli w zupie znajdują się całe gałązki świeżej macierzanki, to wyjmij je z garnka. W szklance rozmieszaj śmietanę z mąką pszenną oraz chochelką gorącej zupy. Wlej śmietanę do zupy i zagotuj.
- Przygotowanie klusek lanychJajka wbij do miski, roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Dodaj sól i mąkę pszenną, a następnie mieszaj do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Odstaw lane ciasto na 5 minut. W garnku zagotuj 3 szklanki bulionu warzywnego. Powoli wlewaj lane ciasto. Gotuj około 1 minutę, a następnie przelej wraz z bulionem do garnka z zupą szczawiową.
Zupę szczawiową z kluseczkami lanymi podawaj gorącą.
Zupa szczawiowa – przydatne wskazówki
Zupę szczawiową możesz podawać z ćwiartkami lub połówkami ugotowanych na twardo jajek, a także np. z pokrojonymi w kostkę ugotowanymi ziemniakami, groszkiem ptysiowym lub pierożkami tortellini. Do zupy możesz również dodać pokrojone w kostkę warzywa z bulionu.
Zamiast śmietany i mąki możesz użyć do zagęszczenia zupy szczawiowej serka topionego. Przed dodaniem do zupy rozpuść serek w niewielkiej ilości ciepłej zupy. Doskonale smakuje również zupa szczawiowa zblendowana przed podaniem i serwowana z kleksem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
Możesz ugotować bulion warzywny z podwójnej porcji składników i z pozostałego płynu po odparowaniu części wody przygotować domowe kostki bulionowe do różnych zup i sosów. Wystarczy, że zblendujesz ostudzony bulion z warzywami i zamrozisz powstałą masę np. w foremce do kostek lodu.